ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2025
ARTON.GR
No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
arton
No Result
View All Result

Συνέντευξη του νέου προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας κ. Κωνσταντίνου Δαμίγου στην Arton

23 Ιανουαρίου 2025
in Συνεντεύξεις
Συνέντευξη του νέου προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας κ. Κωνσταντίνου Δαμίγου στην Arton

Μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Β.Ε.Α) ο νέος πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Δαμίγος, απαντάει στα ερωτήματα μας για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον κλάδο της Αρτοζαχαροπλαστικής. 


Υπάρχουν νέοι πυλώνες στήριξης της Βιοτεχνικής Αρτοζαχαροπλαστικής για την μελλοντική διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου που προσφέρει στην ποιοτική διατροφή των καταναλωτών;

Για την Ελλάδα, η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πολυπληθέστερους κλάδους, με αξιόλογη συμβολή στην τοπική οικονομία. Ο παραδοσιακός φούρνος, που μετεξελίχθηκε σε «αρτοποιείο» και σήμερα περιλαμβάνει πλέον πληθώρα προϊόντων άρτου, με καινοτόμες τεχνικές και ποικίλες πρώτες ύλες, έχει καταγραφεί στη συνείδηση των Ελλήνων, ως ο κύριος προμηθευτής, του βασικού αγαθού διατροφής τους. Με στόχο την στήριξη και προστασία του αρτοζαχαροπλαστείου ως επιχείρηση με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα για την Ελλάδα, θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στην  πολιτεία τα παρακάτω θέματα: 

• Η διαμόρφωση νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου, που θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές του, θα είναι απλό, λειτουργικό και θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.

• Η ρύθμιση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους και πιέζει ανοδικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης.

• Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και οι πολιτικές για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

• Η καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος. για την στήριξη του κλάδου, το Β.Ε.Α, τα τρία τελευταία χρόνια, ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία και τον συντονισμό δράσης, για την κατάργηση του προωθούμενου – από χώρες της ΕΕ – συστήματος επισήμανσης διατροφικής αξίας, το «Nutri-Score», στην συσκευασία των ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων και τα προϊόντα της ελληνικής αρτο-ζαχαροπλαστικής. Ήδη, έχουμε δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την απόσυρση του βλαπτικού αυτού εργαλείου, για τις παραγωγικές επιχειρήσεις διατροφής. 


Τι πιστεύετε ότι λείπει από τον κλάδο;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι η αδυναμία προσέλκυσης εργαζομένων για την παραγωγική διαδικασία, όπως αρτοτεχνίτες και αρτεργάτες. Το νυχτερινό ωράριο για την προετοιμασία του άρτου, το είδος της εργασίας και η στροφή αποφοίτων των σχολών αρτοποιίας προς τον τουρισμό, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης, αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες μη προσέλκυσης εργαζομένων. Κρίνεται, λοιπόν σκόπιμο, να αναπτυχθούν δικλείδες προστασίας, σε κλαδικό επίπεδο, με σκοπό να μειωθεί/αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Προτεινόμενες ενέργειες:

• Βελτίωση του ωραρίου εργασίας, με χρήση νέων τεχνικών αρτοποίησης

• Υιοθέτηση νέων τεχνικών ωρίμανσης από τα αρτοποιεία 

• Παρεμβάσεις με σκοπό την επαγγελματική κατοχύρωση του επαγγέλματος 

• Κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, με στοχευμένα προγράμματα σπουδών στις νέες τάσεις της αγοράς 

• Δημιουργία σύγχρονης σχολής αρτοποιίας 

• Συνεργασία με δευτεροβάθμιες σχολές εκπαίδευσης για την απορρόφηση σπουδαστών.

Η βιωσιμότητα των παραδοσιακών αρτοποιείων στις υπάρχουσες συνθήκες καθορίζεται από την δυνατότητα των επαγγελματιών του κλάδου να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν διαδικασίες, με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεχών αλλαγών και του έντονου ανταγωνισμού. Οι νέες νομοθετικές απαιτήσεις, που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την κουλτούρα ποιότητας και την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών που αλλάζουν, απαιτούν εξειδίκευση γνώσεων και νέες δεξιότητες. Συνεπώς, η προσπάθεια των αρτοζαχαροπλαστών για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών περνάει μέσα από την κατάρτιση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης με νέες δεξιότητες και θεματολογία.

Η τεχνολογική και ενεργειακή αναβάθμιση των αρτοζαχαροπλαστείων, αποτελούσε στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά σήμερα αποτελεί στόχο για την επιβίωσή τους, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων. Δυσανάλογα κόστη δημιουργήθηκαν στα αρτοζαχαροπλαστεία και πραγματοποιήθηκαν συλλογικές προσπάθειες για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης των προβλημάτων, με την αξιοποίηση ακόμα και ενεργειακών συμβούλων. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος δεν μπορεί να παραμένει έρμαιο σε αυτές τις συνθήκες, που δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν και πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Θέσεις που συμβαδίζουν με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, είναι η χρηματοδότηση, είτε με τη μορφή της κρατικής επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με την ενίσχυση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Προτεινόμενες ενέργειες:

• Αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για την χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. 

• Κατάθεση προτάσεων  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή Εσόδων και στους προέδρους κομμάτων για την λήψη μέτρων, όπως η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας 

• Συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με σκοπό την τεχνολογική αναβάθμιση των αρτοποιείων και την μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων.


Τι μπορεί να προσφέρει ο βιοτέχνης αρτοζαχαροπλάστης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο;

Οι συνάδελφοι βιοτέχνες, επαγγελματίες του Κλάδου, πρέπει να ενισχύσουν την σχέση τους με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Να συστηθούμε ξανά, ως Συνάδελφοι με κοινά προβλήματα, γιατί η πολύχρονη κρίση μας απομάκρυνε όλους και η οικονομική δυσπραγία ύψωσε τείχος στην επαφή μας. Να θυμίσω, ότι ιστορικά, ο Κλάδος εκπροσωπείται επί δεκαετίες στην Διοίκηση του Επιμελητηρίου και το Μητρώο μας αριθμεί εκατοντάδες Μέλη.

Η ενδυνάμωση της φωνής και της επιρροής του Επιμελητηρίου μας, συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του κλάδου. 

Συνάδελφοι, η κατάθεση προτάσεων, η συμμετοχή σας στις δράσεις του Β.Ε.Α, η ένωση της φωνής σας στις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις μας στα σοβαρά οικονομικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα, που είναι καθημερινές, η άμεση πληροφόρησή σας, που είναι συνεχής και επίκαιρη μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας μας, η συνεισφορά σας στην επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού, με την μικρή συνδρομή σας, που θα κρατήσει ζωντανό τον  αυτόνομο και αυτοτελή χαρακτήρα του Επιμελητηρίου μας, είναι όλα αυτά, που χτίζουν την σχέση μας και τα θεωρούμε απαραίτητα εργαλεία, αμοιβαίας ανάπτυξης και προόδου. 


Ποιες οι προοπτικές συνεργασίας με την Σ.Α.Α.Π.Π. στο πρόγραμμα της 1877-2027 (για τα 150 χρόνια λειτουργίας της);

Ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, εκπροσωπούμε χιλιάδες επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μιας δραστηριότητας, η οποία είναι αμιγώς βιοτεχνική, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Οι συνάδελφοι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, εκπροσωπούνται διαχρονικά στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας από την δημιουργία του, η δε συνεργασία μας με την Συντεχνία και την Ομοσπονδία των Αρτοποιών, είναι πάντοτε στενή και αποδοτική. Στην παρούσα συγκυρία, μέσα σε ένα πλαίσιο αλλεπάλληλων κρίσεων, που βιώνουμε ως κοινωνίες και οικονομίες, οι κίνδυνοι για την ευρωστία και ανάπτυξη του κλάδου, είναι πολλοί. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η αλματώδης πορεία στις τιμές των πρώτων υλών, καθιστούν το ψωμί, από βασικό αγαθό προσβάσιμο στην οικογένεια, αγαθό πολυτελείας. Με την καθιερωμένη πλέον συνεργασία, πιστεύουμε στη δυναμική που μπορούμε να αναπτύξουμε, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και προτάσεις μας, στα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων, προς όφελος του κλάδου.

Επίσης, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση του σύγχρονου αρτοποιού για τις νέες μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την βελτίωση των προϊόντων του, την εξοικονόμηση κόστους και την ανάπτυξη της επιχείρησής του, έχουμε ήδη ξεκινήσει τον 1ο κύκλο συνεχούς κατάρτισης των βιοτεχνών αρτοποιείων και έπονται και άλλες δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.


Οι στόχοι της δικής σας Προεδρίας;

Η νέα Διοίκηση, αναλαμβάνει το έργο της, με στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες και οι αγωνίες των μικρομεσαίων βιοτεχνών και επαγγελματιών, θα παραμείνουν στο επίκεντρο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όλων των κλάδων που εκπροσωπούμε.

Παράλληλα, θα εργαστούμε με συγκεκριμένες θέσεις και στοχευμένες δράσεις, για να ξεπεραστούν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δημιουργώντας συνθήκες που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και ουσιαστική ανάπτυξη. Η βιοτεχνία, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αναντικατάστατοι στην παραγωγική λειτουργία της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, που θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινωνία.

Η πορεία μας θα περιλαμβάνει στρατηγικούς άξονες εκσυγχρονισμού της επικοινωνίας του Επιμελητηρίου με τα μέλη μας, αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, προώθηση των επιχειρήσεων που καινοτομούν και ανοίγουν νέους δρόμους, αρωγή προς κάθε επιχείρηση και επαγγελματία μέλος μας με υψηλού επιπέδου συμβουλευτική και κατάθεση προτάσεων, παρεμβάσεων και γνωμοδοτήσεων προς την πολιτεία.

 

Σχετικά άρθρα

Sefco Zeelandia: Q&A με τον διευθύνοντα σύμβουλο κο Juan Carlos Puente
Συνεντεύξεις

Sefco Zeelandia: Q&A με τον διευθύνοντα σύμβουλο κο Juan Carlos Puente

6 Σεπτεμβρίου 2025
Συνέντευξη κου Στάθη Αντωνόπουλου: Τάσεις και προτάσεις για τον εξοπλισμό και την διακόσμηση του αρτοζαχαροπλαστείου
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη κου Στάθη Αντωνόπουλου: Τάσεις και προτάσεις για τον εξοπλισμό και την διακόσμηση του αρτοζαχαροπλαστείου

25 Αυγούστου 2025
Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr

29 Μαΐου 2025
  • Τάσεις
  • Comments
  • Tελευταία νέα
«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση ΣΑΑΠΠ

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Η ΣΑΑΠΠ εκφράζει τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς της

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

13 Οκτωβρίου 2025
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

13 Οκτωβρίου 2025
Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

10 Οκτωβρίου 2025
Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Επιστολή της ΣΑΑΠΠ προς τα Μέλη: «Φθηνό Ρεύμα για τα Αρτοποιεία»

7 Οκτωβρίου 2025
Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

26 Σεπτεμβρίου 2025
Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

29 Σεπτεμβρίου 2025

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Facebook Youtube
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
συμπληρώστε το email και ολοκληρώστε την εγγραφή σας
Loading

© 2024 Arton – Σχεδιασμός – Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.

No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία

© 2024 arton.gr - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.