ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2025
ARTON.GR
No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
arton
No Result
View All Result

Ερώτηση στην Βουλή για τον κλάδο των Αρτοποιών κατέθεσε το Κίνημα Δημοκρατίας

16 Σεπτεμβρίου 2025
in Δελτία τύπου
Ερώτηση στην Βουλή για τον κλάδο των Αρτοποιών κατέθεσε το Κίνημα Δημοκρατίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 8507
Ημερομ. Κατάθεσης: 11/9/2025

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2025

Προς:

1. Τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου

Θέμα: «Αρτοποιεία υπό εξαφάνιση – ενεργειακός στραγγαλισμός μικρών βιοτεχνιών και κυβερνητική απουσία στρατηγικής»

Κύριοι Υπουργοί,

Η εικόνα, που αποτυπώνεται τις τελευταίες εβδομάδες από τον χώρο των αρτοποιείων, είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, περισσότερα από 1.500 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο σε όλη την επικράτεια, αριθμός που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, υπερβαίνει ακόμη και τα κλειστά καταστήματα της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το εν λόγω γεγονός προκαλεί εύλογη ανησυχία όχι μόνο για το μέλλον του ίδιου του κλάδου, αλλά και για την πορεία της βιοτεχνικής παραγωγής συνολικά.

Η κατάρρευση αυτή, πέραν των άμεσων οικονομικών και εργασιακών συνεπειών, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς: για το μέλλον της βιοτεχνίας, για τη διατήρηση της πολιτισμικής συνέχειας που συνδέεται με την τέχνη του ψωμιού, αλλά και για τον κοινωνικό ρόλο των αρτοποιών, οι οποίοι, όπως σωστά έχει επισημανθεί, στάθηκαν στην πρώτη γραμμή σε περιόδους κρίσης – από πολέμους και φυσικές καταστροφές μέχρι ανθρωπιστικές ανάγκες-.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για επιχειρήσεις με έντονη τοπική παρουσία, οι οποίες επλήγησαν δυσανάλογα τόσο από την ενεργειακή κρίση, όσο και από την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας των πιο ευάλωτων παραγωγικών μονάδων.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει μη διαχειρίσιμο, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί “εργαλείων ελάφρυνσης”, αποτελώντας τον κεντρικό παράγοντα αυτής της κατάρρευσης. Οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται στην πράξη να λειτουργήσουν με όρους ενεργειακής εξάντλησης, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης, χωρίς σταθερότητα στις τιμές και χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε μοντέλα αυτοπαραγωγής ενέργειας ή ενεργειακής συνεργασίας. Σε όλο αυτό το δυστοπικό επιχειρείν θα πρέπει να προστεθεί και η γάγγραινα των κόκκινων δανείων, που γονατίζουν, όσους προσπαθούν ακόμη να διατηρήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους.

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων έχει καταθέσει συγκεκριμένες, συγκροτημένες προτάσεις προς την Πολιτεία, όπως η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ 20 έως 50 αρτοποιών, η ανάπτυξη ενεργειακών πάρκων αυτονομίας, καθώς και η επέκταση αντίστοιχων μοντέλων και σε άλλους κλάδους της μικρής βιοτεχνικής παραγωγής. Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν ακόμη λάβει θεσμική ανταπόκριση, ούτε έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε επίπεδο σχεδιασμού ή διαλόγου.

Επειδή, αντί για σχέδιο, παρατηρείται αποσπασματικότητα, αδράνεια και μια διαρκής μετάθεση ευθυνών προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες στην πράξη αδυνατούν να αντέξουν το δυσβάστακτο βάρος.

Επειδή η διατήρηση της μικρής παραγωγικής μονάδας και ιδίως των τοπικών αρτοποιείων, δεν είναι συντεχνιακή διεκδίκηση, αλλά ζήτημα βιωσιμότητας για ολόκληρα στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επειδή η θεσμική σιωπή ή η διαρκής αδράνεια δεν μπορεί να θεωρείται λύση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Έχει αποτιμηθεί σε επίπεδο συναρμόδιων Υπουργείων η απώλεια άνω των 1.500 αρτοποιείων το τελευταίο διάστημα και ποια μέτρα έχουν εξεταστεί για τη στήριξη των υπολοίπων, που κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο;

2. Ποιο είναι το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο για τη συμμετοχή μικρών βιοτεχνικών μονάδων σε ενεργειακές κοινότητες; Υπάρχει πρόβλεψη απλοποίησης της διαδικασίας;

3. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ένταξη βιοτεχνικών κλάδων (όπως τα αρτοποιεία) σε μηχανισμούς αυτοπαραγωγής ενέργειας με συμψηφισμό, με πρόβλεψη στήριξης;

4. Προβλέπεται ενίσχυση επενδύσεων σε ενεργειακή αποδοτικότητα για μικρές επιχειρήσεις, μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων εργαλείων, με διαδικασίες προσιτές προς επιχειρήσεις;

5. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία της μικρής βιοτεχνίας, ως σταθερού εργοδότη, παραγωγικού πόλου και παράγοντα κοινωνικής συνοχής;

6. Προτίθεται η Κυβέρνηση να θεσπίσει έκτακτο πλαίσιο στήριξης των ενεργειακά επιβαρυμένων βιοτεχνιών, όπως τα αρτοποιεία, με στόχο την άμεση ανακούφιση και τη διατήρηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Γιώτα Πούλου
Βουλευτής Βοιωτίας

Θεοδώρα Τζάκρη
Βουλευτής Πέλλας

Σχετικά άρθρα

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς
Δελτία τύπου

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

13 Οκτωβρίου 2025
Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!
Δελτία τύπου

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ
Δελτία τύπου

Επιστολή της ΣΑΑΠΠ προς τα Μέλη: «Φθηνό Ρεύμα για τα Αρτοποιεία»

7 Οκτωβρίου 2025
  • Τάσεις
  • Comments
  • Tελευταία νέα
«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση ΣΑΑΠΠ

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Η ΣΑΑΠΠ εκφράζει τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς της

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

13 Οκτωβρίου 2025
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

13 Οκτωβρίου 2025
Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

10 Οκτωβρίου 2025
Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Επιστολή της ΣΑΑΠΠ προς τα Μέλη: «Φθηνό Ρεύμα για τα Αρτοποιεία»

7 Οκτωβρίου 2025
Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

26 Σεπτεμβρίου 2025
Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

29 Σεπτεμβρίου 2025

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Facebook Youtube
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
συμπληρώστε το email και ολοκληρώστε την εγγραφή σας
Loading

© 2024 Arton – Σχεδιασμός – Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.

No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία

© 2024 arton.gr - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.