«Υπό εξαφάνιση» οι παραδοσιακοί φούρνοι της γειτονιάς – Έχουν μπει λουκέτα σε περισσότερα από 1.500 αρτοποιεία την τελευταία 5ετία.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα πιο ιστορικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, οι φούρνοι: Οι παραδοσιακοί φουρνάρηδες μιλούν για «αρτοποιεία υπό εξαφάνιση» και για «στραγγαλισμό» του φούρνου της γειτονιάς, κάνοντας λόγο για θέμα βιωσιμότητας του κλάδου.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, περισσότεροι από 1.500 φούρνοι έχουν κλείσει την τελευταία 5ετία σε ολόκληρη τη χώρα, «αριθμός που στατιστικά ξεπερνά ακόμα και τα λουκέτα της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, καθώς πολλοί από τους φούρνους που παραμένουν εν λειτουργία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με το μέλλον τους να τίθεται εν αμφιβόλω.
«Η αχίλλειος πτέρνα για τα αρτοποιεία είναι η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας» λέει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων και φούρναρης τα τελευταία 43 χρόνια σε μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1950. «Περάσαμε οικονομική κρίση, περάσαμε μνημόνια, περάσαμε την περίοδο της COVID και αντέξαμε. Πλέον, όμως, με την απελευθέρωση της ενέργειας, που μας έλεγαν ότι θα ήταν υπέρ όλων, έχουν γονατίσει τη βιοτεχνία.
Η δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά τους. Μιλάμε για υπερδιπλασμό του κόστους για ρεύμα και αέριο» λέει. «Σκεφτείτε τι θα κάνει ένας φούρναρης που έχει ενοίκιο και προσωπικό να καλύψει. Πώς να μην κλείσει; Σήμερα τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στον κλάδο οφείλονται στο κόστος της ενέργειας».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ