ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2025
ARTON.GR
No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
arton
No Result
View All Result

Άρτος και σύγχρονα Αρτοποιεία

17 Σεπτεμβρίου 2024
in Αρθρογραφία
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Της Ελένης Γιαννοπούλου, νομικού συμβούλου ΣΑΑΠΠ



Άρτος, αρτοκλασία, ο άρτος ο επιούσιος, στην καθομιλουμένη ψωμί είναι μερικές μόνος από τις ονομασίες που αποδίδονται στο ιερό αυτό έδεσμα που συνοδεύει την καθημερινότητα της διατροφής μας. Αναρωτιέται κανείς γιατί η λέξη άρτος τόσο όμορφη και εύηχη λέξη να καθιερωθεί ως ψωμί.

Αν αναλογιστεί κανείς την αρχαιοελληνική ετυμολογία της λέξης -άρτυμι=συνενώνω -ενώνω- θα καταλάβει ότι πέραν του εύηχου της λέξης, κρύβεται η ιστορικότητα της  και η σημασία της για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ήδη δηλαδή από την αρχαιότητα η σημασία του άρτου ήταν κομβική μιας και ο άρτος ένωνε τους ανθρώπους ήταν ο λόγος να κάτσουν μαζί στο τραπέζι να φάνε μαζί να μιλήσουν να ενωθούν εξ και το αρτυμι κατά τα ανωτέρω. Εν συνέχεια για την εκκλησία και τους χριστιανούς ο άρτος ο επιούσιος ευλογείται στην λειτουργία της αρτοκλασίας ενώ αποτελεί σύμβολο αγάπης και προσφοράς. 
 
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι το επάγγελμα του αρτοποιού μέσω του οποίου πωλείται ο άρτος είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερης σημασίας για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο φούρνος της γειτονιάς αποτέλεσε πάντα μια αναφορά για ελληνικό σπιτικό. Σήμερα βιώνουμε όλοι μία μετεξέλιξη ακόμα και του επαγγέλματος του αρτοποιού, με αποτέλεσμα πολλές φορές το πάλαι ποτέ χειροποίητο ψωμί να εκλείπει και στη θέση του πλέον να έχουμε βιομηχανοποιημένο.

Μάλιστα, το άλλοτε αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου ψωμί σήμερα δαιμονοποιείται ως βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η επεξεργασία των αλεύρων είναι κυρίως η αιτία που το ψωμί έχει χάσει την παραδοσιακή του ωφέλεια και νοστιμιά, ενώ τις περισσότερες φορές πωλείται ως φρέσκο ενώ στην πραγματικότητα είναι προκατεψυγμένο. Ακόμα πολλά αρτοποιία είναι πρατήρια ψωμιών, καθώς δεν παρασκευάζουν ψωμί αλλά το προμηθεύονται από άλλους φορείς χωρίς την απαιτούμενη ειδική συσκευασία.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός αρτοποιός μιας και εξαιτίας των προαναφερόμενων πρακτικών δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους παραδοσιακούς φούρνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Είναι αναγκαίο η πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους στα αρτοποιεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες παραγωγής συσκευασίας και μεταφοράς του άρτου αλλά και η συμμόρφωση με την νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Τέλος, καίριος είναι ο ρόλος των συντεχνιών αρτοποιιών, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για τον ορθό εκσυγχρονισμό των αρτοποιείων και την ανάδειξη των αληθινών προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο και την συμμόρφωση με το πνεύμα και τις αρχές της εποχής. Κάθε επιχείρηση, κάθε κλάδος, κάθε οργάνωση και συντεχνία αρτοποιών οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη του την τήρηση και προώθηση των ορθών πρακτικών, όπως των αρχών διαφάνειας, των ελέγχων των οικονομικών καταστάσεων των σχετικών σωματείων για την προστασία του επαγγέλματος από ανεξάρτητους ελεγκτές και των αρχών της ορθής και αποδοτικής για τα μέλη διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακά εργαλεία για Αρτοποιεία & Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικές λύσεις για το σήμερα
Αρθρογραφία

Ψηφιακά εργαλεία για Αρτοποιεία & Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικές λύσεις για το σήμερα

10 Σεπτεμβρίου 2025
Γεύσεις και Παραδόσεις της Παναγίας: Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής στον Δεκαπενταύγουστο
Αρθρογραφία

Γεύσεις και Παραδόσεις της Παναγίας: Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής στον Δεκαπενταύγουστο

14 Αυγούστου 2025
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025
Αρθρογραφία

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
  • Τάσεις
  • Comments
  • Tελευταία νέα
«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση ΣΑΑΠΠ

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Η ΣΑΑΠΠ εκφράζει τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς της

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

Η Χωριάτικη Ζύμη προτείνει το Pizzoto: Το snack που κάνει τη διαφορά στο κατάστημά σας

13 Οκτωβρίου 2025
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς

13 Οκτωβρίου 2025
Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

Η Μιχαήλ Αραμπατζής Α.Β.Ε.Ε. στην Anuga με νέα καινοτόμα προϊόντα

10 Οκτωβρίου 2025
Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024
Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

Εξοικονόμηση ενέργειας σε Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία: Πρακτικοί τρόποι για μείωση κόστους το 2025

3 Ιουλίου 2025
Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

Η Χωριάτικη Ζυμη Α.Ε. λανσάρει τα νέα Καλοκαιρινά Cinnamon Rolls

8 Ιουλίου 2025

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

Επιστολή Παναγιώτη Σαχινίδη προέδρου ΣΑΑΠΠ προς τον πρόεδρο της ΟΑΕ κ. Μούσιο: Παραιτηθείτε τώρα!

9 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Επιστολή της ΣΑΑΠΠ προς τα Μέλη: «Φθηνό Ρεύμα για τα Αρτοποιεία»

7 Οκτωβρίου 2025
Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνουν οι Φούρνοι λόγω ενεργειακού κόστους

26 Σεπτεμβρίου 2025
Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

Συνέντευξη Παναγιώτη Σαχινίδη στην εφημερίδα Voice: «Tο ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς παραμένει ποιοτικό και προσιτό»

29 Σεπτεμβρίου 2025

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Facebook Youtube
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
συμπληρώστε το email και ολοκληρώστε την εγγραφή σας
Loading

© 2024 Arton – Σχεδιασμός – Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.

No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία

© 2024 arton.gr - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.