ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Τρίτη, Ιουνίου 17, 2025
arton.gr
No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
arton
No Result
View All Result

Άρτος και σύγχρονα Αρτοποιεία

17 Σεπτεμβρίου 2024
in Αρθρογραφία
Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Της Ελένης Γιαννοπούλου, νομικού συμβούλου ΣΑΑΠΠ



Άρτος, αρτοκλασία, ο άρτος ο επιούσιος, στην καθομιλουμένη ψωμί είναι μερικές μόνος από τις ονομασίες που αποδίδονται στο ιερό αυτό έδεσμα που συνοδεύει την καθημερινότητα της διατροφής μας. Αναρωτιέται κανείς γιατί η λέξη άρτος τόσο όμορφη και εύηχη λέξη να καθιερωθεί ως ψωμί.

Αν αναλογιστεί κανείς την αρχαιοελληνική ετυμολογία της λέξης -άρτυμι=συνενώνω -ενώνω- θα καταλάβει ότι πέραν του εύηχου της λέξης, κρύβεται η ιστορικότητα της  και η σημασία της για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ήδη δηλαδή από την αρχαιότητα η σημασία του άρτου ήταν κομβική μιας και ο άρτος ένωνε τους ανθρώπους ήταν ο λόγος να κάτσουν μαζί στο τραπέζι να φάνε μαζί να μιλήσουν να ενωθούν εξ και το αρτυμι κατά τα ανωτέρω. Εν συνέχεια για την εκκλησία και τους χριστιανούς ο άρτος ο επιούσιος ευλογείται στην λειτουργία της αρτοκλασίας ενώ αποτελεί σύμβολο αγάπης και προσφοράς. 
 
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι το επάγγελμα του αρτοποιού μέσω του οποίου πωλείται ο άρτος είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερης σημασίας για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο φούρνος της γειτονιάς αποτέλεσε πάντα μια αναφορά για ελληνικό σπιτικό. Σήμερα βιώνουμε όλοι μία μετεξέλιξη ακόμα και του επαγγέλματος του αρτοποιού, με αποτέλεσμα πολλές φορές το πάλαι ποτέ χειροποίητο ψωμί να εκλείπει και στη θέση του πλέον να έχουμε βιομηχανοποιημένο.

Μάλιστα, το άλλοτε αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου ψωμί σήμερα δαιμονοποιείται ως βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η επεξεργασία των αλεύρων είναι κυρίως η αιτία που το ψωμί έχει χάσει την παραδοσιακή του ωφέλεια και νοστιμιά, ενώ τις περισσότερες φορές πωλείται ως φρέσκο ενώ στην πραγματικότητα είναι προκατεψυγμένο. Ακόμα πολλά αρτοποιία είναι πρατήρια ψωμιών, καθώς δεν παρασκευάζουν ψωμί αλλά το προμηθεύονται από άλλους φορείς χωρίς την απαιτούμενη ειδική συσκευασία.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός αρτοποιός μιας και εξαιτίας των προαναφερόμενων πρακτικών δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους παραδοσιακούς φούρνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Είναι αναγκαίο η πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους στα αρτοποιεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες παραγωγής συσκευασίας και μεταφοράς του άρτου αλλά και η συμμόρφωση με την νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Τέλος, καίριος είναι ο ρόλος των συντεχνιών αρτοποιιών, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για τον ορθό εκσυγχρονισμό των αρτοποιείων και την ανάδειξη των αληθινών προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο και την συμμόρφωση με το πνεύμα και τις αρχές της εποχής. Κάθε επιχείρηση, κάθε κλάδος, κάθε οργάνωση και συντεχνία αρτοποιών οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη του την τήρηση και προώθηση των ορθών πρακτικών, όπως των αρχών διαφάνειας, των ελέγχων των οικονομικών καταστάσεων των σχετικών σωματείων για την προστασία του επαγγέλματος από ανεξάρτητους ελεγκτές και των αρχών της ορθής και αποδοτικής για τα μέλη διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Η άνοδος των βιώσιμων – πράσινων πρακτικών στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική
Αρθρογραφία

Η άνοδος των βιώσιμων – πράσινων πρακτικών στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική

11 Δεκεμβρίου 2024
Η Μαγεία της Ζαχαροπλαστικής
Αρθρογραφία

Η Μαγεία της Ζαχαροπλαστικής

4 Δεκεμβρίου 2024
Η Διαχρονική Αξία του Ψωμιού
Αρθρογραφία

Η Διαχρονική Αξία του Ψωμιού

29 Νοεμβρίου 2024
  • Τάσεις
  • Comments
  • Tελευταία νέα
«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024
Κατάθεση θέσεων και προτάσεων από τον Πρόεδρο της ΣΑΑΠΠ Παναγιώτη Σαχινίδη, στο 35° Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος

Κατάθεση θέσεων και προτάσεων από τον Πρόεδρο της ΣΑΑΠΠ Παναγιώτη Σαχινίδη, στο 35° Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος

14 Οκτωβρίου 2024
Η Μπρακόπουλος ΑΒΕΕΤ στην έκθεση Artoza

Η Μπρακόπουλος ΑΒΕΕΤ στην έκθεση Artoza

17 Φεβρουαρίου 2025

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση ΣΑΑΠΠ

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Ο Πρόεδρος της ΣΑΑΠ Παναγιώτης Σαχινίδης, στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης ΣΑΑΠΠ

Η ΣΑΑΠΠ εκφράζει τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς της

Μύλοι Λούλη: Ένα Masterclass γεμάτο έμπνευση & αυθεντική γεύση

Μύλοι Λούλη: Ένα Masterclass γεμάτο έμπνευση & αυθεντική γεύση

2 Ιουνίου 2025
Ακόμα ένα Νέο προϊόν από την Ελληνικός Φούρνος – Μπρακόπουλος: Κολοκυθόπιτα Γλυκιά

Ακόμα ένα Νέο προϊόν από την Ελληνικός Φούρνος – Μπρακόπουλος: Κολοκυθόπιτα Γλυκιά

31 Μαΐου 2025
Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr

Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr

29 Μαΐου 2025
Νέο προϊόν από την Ελληνικός Φούρνος – Μπρακόπουλος: Tυρόπιτα σφολιάτας βουτύρου

Νέο προϊόν από την Ελληνικός Φούρνος – Μπρακόπουλος: Tυρόπιτα σφολιάτας βουτύρου

24 Μαΐου 2025

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

«Bakery 2030 by Χωριάτικη Ζύμη Academy»: Ένα Masterclass που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε την αρτοποιία!

18 Δεκεμβρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ιντερνετικής έκδοσης ARTON

25 Σεπτεμβρίου 2024
Κατάθεση θέσεων και προτάσεων από τον Πρόεδρο της ΣΑΑΠΠ Παναγιώτη Σαχινίδη, στο 35° Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος

Κατάθεση θέσεων και προτάσεων από τον Πρόεδρο της ΣΑΑΠΠ Παναγιώτη Σαχινίδη, στο 35° Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών Ελλάδος

14 Οκτωβρίου 2024
Η Μπρακόπουλος ΑΒΕΕΤ στην έκθεση Artoza

Η Μπρακόπουλος ΑΒΕΕΤ στην έκθεση Artoza

17 Φεβρουαρίου 2025

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr

Συνέντευξη κου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρoέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην Arton.gr

29 Μαΐου 2025
Συνέντευξη κας Ισμήνης Παπακυρίλλου/ Διευθύνουσας Συμβούλου Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Arton.gr

Συνέντευξη κας Ισμήνης Παπακυρίλλου/ Διευθύνουσας Συμβούλου Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Arton.gr

22 Μαΐου 2025
Μύλοι Λούλη: Ένα Masterclass γεμάτο έμπνευση & αυθεντική γεύση

Μύλοι Λούλη: Ένα Masterclass γεμάτο έμπνευση & αυθεντική γεύση

2 Ιουνίου 2025
Συνάντηση της ΣΑΑΠΠ με τον Βουλευτή και Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Χρηστίδη

Συνάντηση της ΣΑΑΠΠ με τον Βουλευτή και Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Χρηστίδη

20 Μαΐου 2025

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Facebook Youtube
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
συμπληρώστε το email και ολοκληρώστε την εγγραφή σας
Loading

© 2024 Arton – Σχεδιασμός – Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.

No Result
View All Result
  • Kατηγορίες Άρθρων
    • Ανακοινώσεις
    • Δελτία τύπου
    • Κλαδικά θέματα
    • Φορολογικά – Νομικά
    • Διεθνής Ειδησεογραφία
    • Παρουσιάσεις επιχειρήσεων – προϊόντων
    • Σχολές
    • Δράσεις ΣΑΑΠΠ
    • Συνεντεύξεις
    • Αρθρογραφία
  • Αγγελίες
  • Προφίλ
  • Επικοινωνία

© 2024 arton.gr - Σχεδιασμός - Ανάπτυξη ΑΤΟΥ.