Της Ελένης Γιαννοπούλου, νομικού συμβούλου ΣΑΑΠΠ
Άρτος, αρτοκλασία, ο άρτος ο επιούσιος, στην καθομιλουμένη ψωμί είναι μερικές μόνος από τις ονομασίες που αποδίδονται στο ιερό αυτό έδεσμα που συνοδεύει την καθημερινότητα της διατροφής μας. Αναρωτιέται κανείς γιατί η λέξη άρτος τόσο όμορφη και εύηχη λέξη να καθιερωθεί ως ψωμί.
Αν αναλογιστεί κανείς την αρχαιοελληνική ετυμολογία της λέξης -άρτυμι=συνενώνω -ενώνω- θα καταλάβει ότι πέραν του εύηχου της λέξης, κρύβεται η ιστορικότητα της και η σημασία της για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ήδη δηλαδή από την αρχαιότητα η σημασία του άρτου ήταν κομβική μιας και ο άρτος ένωνε τους ανθρώπους ήταν ο λόγος να κάτσουν μαζί στο τραπέζι να φάνε μαζί να μιλήσουν να ενωθούν εξ και το αρτυμι κατά τα ανωτέρω. Εν συνέχεια για την εκκλησία και τους χριστιανούς ο άρτος ο επιούσιος ευλογείται στην λειτουργία της αρτοκλασίας ενώ αποτελεί σύμβολο αγάπης και προσφοράς.
Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι το επάγγελμα του αρτοποιού μέσω του οποίου πωλείται ο άρτος είναι ένα επάγγελμα ιδιαίτερης σημασίας για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο φούρνος της γειτονιάς αποτέλεσε πάντα μια αναφορά για ελληνικό σπιτικό. Σήμερα βιώνουμε όλοι μία μετεξέλιξη ακόμα και του επαγγέλματος του αρτοποιού, με αποτέλεσμα πολλές φορές το πάλαι ποτέ χειροποίητο ψωμί να εκλείπει και στη θέση του πλέον να έχουμε βιομηχανοποιημένο.
Μάλιστα, το άλλοτε αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου ψωμί σήμερα δαιμονοποιείται ως βλαβερό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η επεξεργασία των αλεύρων είναι κυρίως η αιτία που το ψωμί έχει χάσει την παραδοσιακή του ωφέλεια και νοστιμιά, ενώ τις περισσότερες φορές πωλείται ως φρέσκο ενώ στην πραγματικότητα είναι προκατεψυγμένο. Ακόμα πολλά αρτοποιία είναι πρατήρια ψωμιών, καθώς δεν παρασκευάζουν ψωμί αλλά το προμηθεύονται από άλλους φορείς χωρίς την απαιτούμενη ειδική συσκευασία.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός αρτοποιός μιας και εξαιτίας των προαναφερόμενων πρακτικών δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους παραδοσιακούς φούρνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Είναι αναγκαίο η πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους στα αρτοποιεία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανόνες παραγωγής συσκευασίας και μεταφοράς του άρτου αλλά και η συμμόρφωση με την νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Τέλος, καίριος είναι ο ρόλος των συντεχνιών αρτοποιιών, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για τον ορθό εκσυγχρονισμό των αρτοποιείων και την ανάδειξη των αληθινών προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο και την συμμόρφωση με το πνεύμα και τις αρχές της εποχής. Κάθε επιχείρηση, κάθε κλάδος, κάθε οργάνωση και συντεχνία αρτοποιών οφείλει να εξασφαλίζει στα μέλη του την τήρηση και προώθηση των ορθών πρακτικών, όπως των αρχών διαφάνειας, των ελέγχων των οικονομικών καταστάσεων των σχετικών σωματείων για την προστασία του επαγγέλματος από ανεξάρτητους ελεγκτές και των αρχών της ορθής και αποδοτικής για τα μέλη διαχείρισης.